Kuruluş

  • Ticaret Sicili Müdürlüğü dilekçe
  • Oda Sicil Müdürlüğü dilekçe
  • Oda Kayıt Beyannamesi
  • Taahhütname
  • Şirket Kuruluş Bildirim Formu
  • Ortak ve yetkililerin kimlik fotokopileri ve yerleşim yeri belgeleri
  • Kurucuların Tamamının İmzalarının Ticaret Sicili Müdürlüğü Huzurunda Onaylanmış Şirket Sözleşmesi
  • Tasdik edilecek sayfa numarası verilmiş tüm defterler: Muhasebecinizce verilecek defterler; Yevmiye defteri( e-defter), Defteri kebir( e-defter), Envanter defteri; sicil müdürlüğümüzce verilen defterler Karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. *Defter tasdikleri Sicil Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.

ÖNEMLİ NOTLAR

 Ortakların veya müdürlerin tüzel kişi olarak seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına yetkilendirilen gerçek kişiye ilişkin yetkili organ kararının getirilmesi gerekir.

· Şirkette tüzel kişi ortak var ise tüzel kişi ortağın temsilci kararı ve o yıl içinde alınmış ticaret sicil tasdiknamesi getirilmesi gerekir.

· Şirkette yabancı uyruklu hakiki şahıs var ise noter onaylı pasaport tercümesi ,İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti veya adresi yurt dışında ise adresi gösteren beyan,potansiyel vergi numarası görüntüleme belgesi

· Ortak ikametgahı Türkiye dışında ise SGK şirket kuruluş dilekçesi ve bildirim formu,

· Yabancı uyruklu tüzel kişi var ise yetkili merciden alınmış apostil şerhli ve noter onaylı sicil belgesi tercümesi eklenmelidir.

· Rüştünü ispat etmemiş (18 yaşından küçük) ortak var ise; kanuni temsilcisinin muvafakat yazısı,

· Rüştünü ispat etmemiş (18 yaşından küçük) ortak ile ana-baba veya bunlardan birisi aynı şirkette ortak ise küçüğe kayyum tayin edildiğine dair mahkeme kararı getirilmelidir.

· Okur-yazar olmayan ortakların parmak izi ve bunun yanında 2 tanık imzası aranmaktadır

· Şirket kurucuları arasında belediyeler veya diğer Mahalli İdareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararı örneği ibraz edilmelidir.

Yeni kurulan şirketin sermayenin tamamının nakden taahhüt edilmiş olması halinde;

· Nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin şirket tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi zorunludur.

Yeni kurulan şirkete ayni sermaye koyuluyor ise;

· Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları,

· Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,

· Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,

· Ayın ve işletmenin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler getirilmelidir.

Pay sahibinin şirketten olan alacağını, şirketin kuruluşunda sermaye olarak koyması durumunda;

· Alacağın tespiti için Asliye Ticaret Mahkemesince atanan bilirkişilerce hazırlanacak rapor ibraz edilmelidir.

Gümrük Müşavirliği şirketlerinde;

· Ortakların ve varsa dışarıdan atanan yetkili müdürlerin (gümrük işlemlerinde) noter tastikli gümrük müşaviri/gümrük müşaviri yardımcısı izin belgesi sunulmalıdır.

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği şirketlerinde;

· Ortakların Gümrük Müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi getirilmesi gerekir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

· Limited şirketler bir veya birden fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulabilir, ortak sayısı 50’den fazla olamaz.

· Limited şirketin sahip olması gereken asgari sermaye tutarı 50.000 TL’dir. Ortakların payları 25,00 TL ve katları olmalıdır.

· Limited şirketler belli bir süre veya süresiz kurulabilir. Şirket süresiz olarak kuruluyorsa bunu ana sözleşmesinde açıkça belirtilmesi zorunludur.

· Limited Şirketler nama yazılı hisse senedi çıkarabilirler ancak hamiline yazılı hisse senedi çıkartamazlar. Nama yazılı hisseler sadece ortaklığın varlığını kanıtlamak içindir.

· T.T.K.573/3 göre, Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. Aynı zamanda özel mevzuat gereği kurulması şartlara bağlı olanlar gerekli izni aldıktan sonra kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilirler.

· T.T.K.581/1 göre;

o Hizmet edimleri,

o Kişisel emek,

o Ticari itibar,

o Vadesi gelmemiş alacaklar şirkete sermaye olarak konulamaz.

· T.T.K. 623/1 gereği şirket ortaklarından en az birinin sınırsız olarak yönetim hakkına ve temsil yetkisine sahip müdür seçilmesi gereklidir.

· Limited şirket ünvanının Türkiye genelinde korunması mecburiyeti bulunmaktadır. Bu itibarla tespit edilen ünvanın daha önce herhangi bir ticaret sicilinde tescil edilmemiş olması gerekmektedir.Ticaret Ünvanının uygunluğu, hem Mersis programı hem de Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi unvan sorgulama kısmı üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ticaret Ünvanları Hakkındaki Tebliğine uygun olarak sorgulanmalıdır.