Kuruluş

  • Ticaret Sicili Müdürlüğü dilekçe
  • Oda Sicil Müdürlüğü dilekçe
  • Tüzel Kişiler için Oda Kayıt Beyannamesi
  • Taahhütname
  • Şirket Kuruluş Bildirim Formu
  • 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereğince Müdürlüğümüzce onaylanmış ya da noter onaylı, ıslak imzalı şirket ana sözleşmesi
  • Şirket ortak ve müdürlerinin kimlik fotokopileri ve yerleşim yeri belgeleri
  • Pay bedellerinin kanunda veya şirket sözleşmesinde öngörülmüş bulunan en az tutarının kanuna uygun olarak bankaya yatırıldığını gösterir banka mektubu aslı ile banka dekontları aslı (Nakdi sermayenin en az 1/4 ünün (%25) ödendiğine dair)
  • Tutulması zorunlu olan tasdik edilecek sayfa numarası verilmiş defterler* (Muhasebecinizce verilecek defterler; Yevmiye defteri( e-defter), Defteri kebir( e-defter), Envanter defteri; sicil müdürlüğümüzce verilen defterler Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.)

ÖNEMLİ NOTLAR

Ayni sermaye var ise:

Bilir kişi raporu konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları mahkemece onaylı aslı ve mahkemenin bilirkişi atama yazısı aslı

Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı aslı,

Şerh Verildiğine Dair Belge Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge aslı

Sözleşme Ayın ve işletmenin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmelerin aslı,

 Tüzel kişi yönetim kurulu üyesi veya yetkili var ise;

Bir tüzel kişinin yönetim kuruluna seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği, ve yönetim kurulu üyeliğini kabul ettiğine dair görev kabul beyanı

Tüzel kişi ortak var ise;

Tüzel kişi ortak ise Tüzel kişiliğin iştirak edeceği sermaye miktarının ve temsilcisinin belirtildiği noter tasdikli iştirak kararı aslı, Tüzel kişinin bağlı bulunduğu odadan alınan oda kayıt ve faaliyet belgesi,bağlı olduğu sicil müdürlüğünden alınan Ticaret Sicili Tasdiknamesi

Yabancı Uyruklu Ortağı Veya Yetkilisi Var İse;

Yabancı uyruklu ise onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi.

Yurt dışında ikamet eden T.C. vatandaşları için yurtdışında çalıştığına veya oturduğuna dair o ülkenin ilgili makamlarından alınan oturma izin belgesi

Tüzel kişi ortağın veya müdürün yabancı uyruklu olması halinde, tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge göre kurulduğuna ilişkin Apostil Şerhini içeren faaliyet belgesi (Aslı ve Noter Onaylı Türkçe Tercümesi)

NOT: Merkezin bulunduğu yabancı memlekette Ticaret Siciline karşılık olan herhangi bir resmi teşekkül bulunmadığı takdirde bu belge işletmenin bulunduğu yerdeki resmi Türk makamlarınca düzenlenir.

İştirak Edecek Olan Yabancı Uyruklu Şirketin Ve Kişilerin Getireceği Evraklar

Şirketin nerede, ne zaman ve hangi devletin kanunlarına göre kurulduğuna ilişkin Apostil Şerhini içeren faaliyet belgesi (Aslı ve 2 Adet Noter Onaylı Tercümesi)

Merkezin bulunduğu yabancı memlekette Ticaret Siciline karşılık olan herhangi bir resmi teşekkül bulunmadığı takdirde bu belge işletmenin bulunduğu yerdeki resmi Türk makamlarınca düzenlenir.

Şirketin Apostil Şerhi içeren iştirak ve temsilci kararı (Aslı ve 2 Adet Noter Onaylı Tercümesi)

İştirak eden şirketi yeni kurulacak şirkette temsil edecek olan gerçek kişinin pasaport sureti.(2 Adet Noter Onaylı Tercümesi)

 Yeni şirkete ortak olan yabancı uyruklu gerçek kişiler bu şirkette imzaya yetkili olacaklar ise şirket ünvanına göre imza beyannamesi. (1 Adet Aslı) Eğer bu belge yabancı bir ülkede çıkarılacak ise Apostil Şerhini içeren aslı ve Tercüme edilmiş nüshasının gelmesi lazımdır.

 NOT: Yabancı uyrukluların T.C. Vergi Kimlik numarası olmadan Şirket kuramazlar ve ortak olamazlar. Vergi Kimlik numaraları Ana sözleşmede gösterilmek zorundadır. (4358 Sayılı Kanun) ve bu belgeyi Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne ibraz etmek zorundadır.

Pay sahibinin şirketten olan alacağını, şirketin kuruluşunda sermaye olarak koyması durumunda;

Alacağın tespiti için Asliye Ticaret Mahkemesince atanan bilirkişilerce hazırlanacak rapor getirilmelidir.

Gümrük Müşavirliği şirketlerinde;

· Ortakların ve varsa dışarıdan atanan yetkili müdürlerin (gümrük işlemlerinde) noter tasdikli gümrük müşaviri/gümrük müşaviri yardımcısı izin belgesi ibraz edilmelidir.

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği şirketlerinde;

· Ortakların Gümrük Müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi getirilmesi gerekir.

ÖNEMLİ NOTLAR

· Ortak sayısı en az 1 olmalıdır.

· Anonim şirketlerde sermayenin asgari 250.000-TL olması mecburiyeti vardır. Halka açık olmayan kayıtlı sermaye miktarı 500.000-TL’den az olamaz.

· Anonim şirketler belli bir süre veya süresiz kurulabilir. Şirket süresiz olarak kuruluyorsa bunun ana sözleşmesinde açıkça belirtilmesi zorunludur.

· T.T.K.331/1’e göre, anonim şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. Aynı zamanda kuruluşu özel mevzuat gereği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olanlar gerekli izni aldıktan sonra kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilirler.

· T.T.K.342/1’e göre;

a.Hizmet edimleri,

b.Kişisel emek,

c.Ticari itibar,

d.Vadesi gelmemiş alacaklar şirkete sermaye olarak konulamaz.

· Anonim şirket ünvanının Türkiye genelinde korunması mecburiyeti bulunmaktadır. Bu itibarla tespit edilen ünvanın daha önce herhangi bir ticaret sicilinde tescil edilmemiş olması gerekmektedir. Ticaret Ünvanının uygunluğu, hem Mersis programı hem de Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi unvan sorgulama kısmı üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ticaret Ünvanları Hakkındaki Tebliğine uygun olarak sorgulanmalıdır.

· Yönetim kurulu üyeleri en az 1 üyeden oluşur ve en çok 3 yıl için seçilirler.

· Anonim şirketlerin ana sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamış veya yönetim kurulu tek kişiden oluşmuyorsa çift imza ile temsil olunur.

ÖNEMLİ NOTLAR

· Yönetim kurulunun görev bölümü ve şirketin temsil şekli ana sözleşme ile belirlenmemişse ana sözleşmenin tescilinden sonra alınacak bir karar ile yönetim kurulunun görev bölümü ve temsil şekline dair kararın tescil ve ilanı gereklidir.

· Pay sahipleri dışından seçilen ve temsil ilzam yetkisine sahip olmayan yönetim kurulu üyelerinin kimliğine, vatandaşlığına, yerleşim yerlerine ilişkin yazılı beyan ile görevi kabul ettiklerine ilişkin imzalı belgeler getirilmelidir.